Skip to main content

Відчуйте справжній смак їжі: як зменшити вживання солі та покращити здоров’я

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більше 5 грамів солі на день (це приблизно одна чайна ложка), а для дітей від 2 до 15 років пропонує ще більше знижувати вживання солі. Це важливе обмеження, оскільки надмірне споживання солі може мати серйозні наслідки для здоров’я. А необхідну норму натрію можна отримувати з харчових продуктів навіть нічого не досолюючи, — і це навіть за умови повної відсутності в раціоні готових продуктів промислового виробництва, таких як хліб, сухі сніданки або м’ясні продукти.

Чому сіль буває небезпечною?

За даними ВООЗ, кожна людина у світі в середньому споживає 10,8 г солі на добу, із чим пов’язують майже 1,9 млн передчасних смертей щороку.

Надмірне споживання солі збільшує ризик гіпертонії — підвищеного артеріального тиску. Це стан, який впливає на роботу серця та судин і може призвести до таких хвороб, як інсульт та інфаркт.

Ще велика кількість солі ускладнює роботу нирок, спричиняє затримку рідини в організмі та викликає набряки. Замість того, щоб ризикувати здоров’ям, чому б не взяти під контроль споживання солі?

Які продукти містять найбільше солі?

Солити їжу — це єдиний спосіб додавання солі у раціон. Найбільше солі ми отримуємо з таких продуктів:

  • Перероблені продукти: ковбаси, сосиски, консерви, бекон;
  • фастфуд: піца, бургери, картопля фрі;
  • солоні закуски: чипси, сухарики, горішки;
  • соуси: кетчуп, соєвий соус, майонез;
  • готові приправи з сіллю.

Розкрийте справжній смак їжі

Зменшуючи кількість солі у своєму раціоні, ви дозволяєте розкритися справжньому смаку їжі, водночас зменшуючи ризик захворювань.

Існує чимало способів зробити страви смачними без солі:

  • спеції і трави: часник, базилік, орегано, кріп, куркума — ці інгредієнти додають стравам багатий аромат і смак;
  • свіжі овочі та фрукти: лимонний сік, зелень та овочі можуть замінити сіль у багатьох стравах;
  • експериментуйте: спробуйте замінити частину солі в улюблених стравах новими поєднаннями трав і спецій  — можливо, ви відкриєте новий улюблений рецепт.

Зробіть крок до здоровішого майбутнього

Відмовитися від зайвої солі може бути складно, але це реальний крок до здорового способу життя! Починайте з малого: замініть солоні перекуси на корисні овочі або фрукти. Ви помітите, як з часом змінюється ваша смакова чутливість, дозволяючи краще відчувати природний смак їжі.

Проєкт «5 кроків до здорового харчування» реалізується Центром громадського здоров’я за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.

Джерело: ЦЕНТР ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я
МОЗ УКОАЇНИ

Перейти до вмісту